Poznejte špaldu v tom nejlepším světle
Pšenice je základem pro nejrůznější druhy pečiva. Právě proto, že se z mouky této rostliny dá péct, je pšenice celosvětově oblíbená. Ať už z ní připravujete cokoliv, možná jste si všimli toho, že nejde o tak zdraví přínosnou potravinu, jak by se mohlo zdát. Může za to lepek, který je v této rostlině obsažen. Právě lepek je však příčinou toho, že má mouka tak skvělé vlastnosti při pečení. To je však trochu problém, neboť lepek je nejenom původcem různých intolerancí potravin, ale také velmi známé celiakie. Kromě toho je pšenice velmi často konzumována ve formě, která tělu nemá, co nabídnout.
Řeč je o vymletých zrnech, které jsou zbaveny slupky, což znamená naprosto žádný obsah minerálních látek, ale pouze takzvané prázdné kalorie. Existuje nějaká zdravější varianta? Věřte tomu nebo ne, ale existuje. Jde o špaldovou mouku, která je taktéž ze pšenic, ale z její speciální odrůdy, a to špaldy.
Zajímavé vlastnosti, které mají smysl
Více vitaminů, lepší kalorické hodnoty a hlavně, obsah minerálních látek. To všechno jsou výhody, které jasně hovoří ku prospěchu špaldové mouky. Máte-li i vy zájem začít péct a připravovat pokrmy z něčeho lepšího, než je klasická bílá hladká mouka, pak zde máte příležitost.
Pro pěstitele taktéž dobrá zpráva
Ačkoliv tuto vlastnost běžní spotřebitelé neocení, špalda je skvělá i pro svou schopnost růstu na nepříliš úrodných místech. Právě proto je tento typ pšenice velmi starý, nicméně v rámci výnosů a snahy o co největší zbohatnutí se posunula spíše do pozadí. Vy však nyní víte, v čem je špalda tak skvělá, a proto si určitě připravíte nějakou dobrou buchtu či pečivo právě z této speciální pšenice, která se může stát naprosto bez problémů častým zdrojem komplexních sacharidů, které jsou pro tělo velmi důležité. Myslete proto na své zdraví a řekněte ne klasické pšenici.